De laatste gymles voor het begin van de vakantie. Als ik dit zeg, weet iedereen gelijk waar het over gaat; apenkooi! Mijn favoriete gymles, hier kon ik dagen naar uitkijken. Helaas zijn de vakanties tegenwoordig wat schaarser, maar dit hoeft niet te betekenen dat ook de uren apenkooi verminderd worden. In Groningen worden regelmatig Happy Workout apenkooi workouts georganiseerd, maar je kunt natuurlijk overal een apenkooi parcours samenstellen (ja echt, overal).

Tijdens een apenkooi training is het de bedoeling dat je de grond niet aanraakt. Je verplaatst je van obstakel naar obstakel. Dit kun je prima in een gymzaal of in een park doen (tijdens de Happy Workout in Groningen bijvoorbeeld), maar deze challenge thuis aangaan, is ook een goede optie.

Zo werkt het

Verzamel lekker veel attributen die je kunt gebruiken voor deze challenge. Dat kan van alles zijn, een handdoek, krukjes, boeken of misschien heb je wel een aantal sportitems in huis die perfect in te zetten zijn voor een apenkooi challenge. Een balansbal, ringen of een yogamatje zijn uitstekende apenkooi items. Heb je al wat ideeën in je hoofd? Top.

Tijd om een geschikte locatie uit te zoeken. Gewoon lekker in huis, om je lazy sunday iets spannender te maken of voor wat uitdaging tijdens het opruimen. Maar sla nou niet te wild aan het opruimen, straks zijn alle vloeren helemaal leeg, zijn de apenkooi items opgeruimd en zit jij in de vensterbank te wachten tot je challenge voorbij is.

Je kunt dit hele challenge tafereel natuurlijk ook verplaatsen naar buiten. In je tuin, het park of een beschikbaar schoolpleintje. Leg je ‘speelveld’ vol met hoepels, balansbolletjes, een trampoline, hang een slackline op en voeg andere items toe. Stel vervolgens de apenkooi spelregels vast. Misschien heb je zelf al een aantal ideeën. Anders kun je hier wat inspiratie vinden.

Ideeën voor spelregels:

  • Beweeg je door het speelveld zonder de vloer te raken;
  • Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk van A naar B komt;
  • Verzamel speciale apenkooi items die verdeeld over het hele speelveld liggen. Breng deze naar je eigen thuisbasis;
  • Kies een tikker. Voer je actie uit zonder afgetikt te worden;
  • Wordt de vloer geraakt of word je afgetikt? Doe dan een strafoefening zoals push-ups, burpees of ren een rondje om het veld. Liever een ander soort strafoefening? Laat de deelnemers die afgetikt zijn een drankje voor de hele groep halen of zorg ervoor dat deze persoon een rol krijgt in het opruimen van het veld. Perfect!

Speel dit spel ook eens met een groep vrienden, tijdens een vrijgezellenfeest of samen met collega’s. Ideaal om een sportieve activiteit te combineren met het maken van plezier.

Lijkt het je leuk om een keer met een eigen groep een apenkooi challenge te doen? Happy Workout verzorgt apenkooi workouts op maat in (de omgeving van) Groningen.

Wil je je liever individueel aanmelden? Kom dan eens meedoen met een Happy Workout proefles in Groningen. Geef aan dat jij graag bij de apenkooi workout aansluit, dan krijg je bericht over de eerstvolgende datum waarop deze challenge gepland staat.

Tijd om te beginnen – The floor is lava! – Veel plezier!

Leave a Reply