“Beweeg voor plezier”

18 juli 2018 om 12:33 uur

GRONINGEN – Er zijn genoeg gewone Groningers die mooie dingen doen. Op Instagram zijn ze actief en de Gezinsbode laat ze aan het woord. In de derde aflevering: sportinstructrice Lotte Steendam.

Door Vincent Trechsel

Dikke kans dat je haar al eens hebt gezien in Groningen. Lotte Steendam (28) als een blij ei huppelend door het Noorderplantsoen of een andere plek in de stad waar ze met haar sportieve volgelingen ‘lekker doet waar ze zin in heeft’. Spelenderwijs sporten is dat. Bijna twee jaar is ze daar nu mee bezig. Grappig wel, want dat sportieve zat er naar eigen zeggen nooit zo in. Het lichaam zou er ineens behoefte aan hebben. Overal in Stad zag ze groepjes mensen bezig. En die motiveerden.

Een beetje op Instagram struinen om hardlopers te volgen die leuke foto’s van hun sportieve uitspattingen plaatsten. Gelikte plaatjes, dat wel. Ook die motiveerden. Het duurde niet heel lang of Lotte deelde ook haar hardloopfoto’s met een snel groeiend publiek. Al gold dat delen als een stok achter de deur, want ineens moest ze de mensen toch met enige regelmaat van updates voorzien.

Lotte hoopt op haar beurt mensen te inspireren. En dat lijkt te werken. Als beginnend ondernemer organiseert ze hardloopsessies, activiteiten met hoepels en pitzakken, en zeemeerminzwemmen. Inderdaad, het staat er echt. Zeemeerminzwemmen. En dat is in trek! Deelnemers verstoppen hun benen in een zeemeerminnenstaart en zijn onder water of aan de rand van het zwembad sportief bezig. Conditie en vrijwel alle lichaamsdelen worden getraind. En dan vooral de benen natuurlijk. “Dat is echt super leuk”, vertelt Lotte opgewekt. “Mijn doel is om mensen in te laten zien dat bewegen leuk is. Niet elke dag naar de sportschool ‘omdat het moet’, maar beweeg omdat je plezier wilt hebben.”

Zelf noemt ze het idiote dingen, die ze organiseert. Mensen meenemen in alles wat sporten speels maakt. Lotte geeft dit soort trainingen onder de noemer Happy Workouts. En happy, dat worden de deelnemers doorgaans wel na een sportsessie met Lotte. In de eerste plaats omdat Lotte energiek is en werkelijk alles leuk vindt, maar het realiseren bij de deelnemers dat een uur sporten ‘huh, nu alweer voorbij is’, is voor haar het grootste compliment.

Lotte vindt als gezegd alles leuk, maar is ook snel op dingen uitgekeken. Daar bedacht ze de ‘12 medailles in 12 maanden challenge’ voor. De lange titel spreekt inhoudelijk voor zich. Elke maand wil ze aan een hardloopwedstrijd meedoen voor een medaille. En dat dan een jaar volhouden. De formule bleek verslavend, want aanvankelijk zou dit twaalf medailles duren. Inmiddels zit ze op 23.

Foto’s van die medailleregen, groepsfoto’s in het plantsoen met haar sportievelingen of gewoon een hardloopfoto van zichzelf zijn het die haar bijna zesduizend volgers te zien krijgen. Soms staat ze daar wel eens bij stil. “Zesduizend mensen… Die zullen in het echt maar tegenover me staan. Ik probeer dat dan voor me te zien. Kijk, ik doe gewoon mijn ding, maar mijn hoofd verschijnt wel op een paar duizend schermen. Bijzonder aan de ene kant. En van de andere kant word ik daar gewoon heel blij van.”

En dat zal niemand verbazen.

Lotte Steendam is te volgen op https://www.instagram.com/happy_lotte_/.