De 10 years challenge, waarbij foto’s van 10 jaar geleden vergeleken worden met het heden, is natuurlijk hartstikke lollig om te zien, maar laten we het eens hebben over sporten en bewegen. Het verschil met 10 jaar geleden en nu. Dit is mijn persoonlijke 10 years sportchallenge, hoe ben ik van bankhanger naar sportfanaat gegaan?

10 jaar geleden was ik 18 jaar. Mijn grootste zorgen waren of ik zwarte of bruine schoenen moest dragen en mijn beweging kwam voornamelijk uit disco avonden op de zaterdagavond. Oh, en fietsen. Dat deed ik elke dag netjes naar college. Van sporten moest ik niets hebben, ik had in mijn leven sporadisch wat sportactiviteiten gedaan, maar was niet overtuigd.

“Niet sporten is toch veel gemakkelijker?!”

Totdat ik in de jaren daarna merkte dat dit veranderde. Vanwege de ziekte van Pfeiffer kon ik een tijd lang bijna niets, moest ik stoppen met college, waardoor ik niet meer fietste en ik veel lag te slapen. Maar zelfs toen ik een jaar daarna weer begon met mijn studie, bleef ik in dit ‘luie’ gevoel hangen. Ik ging het liefst met de auto op pad en de avonden bestonden uit bankhangen, tv kijken en rotzooi eten, om dit vervolgens de dag daarna te herhalen. Dag in dag uit, week in week uit. Mn vrienden zag ik niet vaak, want ik voelde me vermoeid (of misschien een beetje lui?). Ik kon maar beter een avond rustig aan doen en, je raadt het al, liggen op de bank. Om bij te komen (en tv te kijken. En rotzooi te eten).

Dit leven is best een tijdje vol te houden, dat is me ook zeker gelukt. Totdat ik enorm begon te verlangen naar dat vitale gevoel, dat gevoel dat ik nog vaag kende van die tienerjaren. Het gevoel dat je vroeg je bed uitspringt om de zon op te zien komen, de vogels te horen fluiten en je weet dat je nog een HELE dag voor je hebt en je lekker veel leuke dingen kunt gaan doen. Dit gevoel was zo overheersend dat ik me (na flink aandringen) samen met een vriendin aangemeld heb voor bootcamp. En er ging een wereld voor me open: je kunt je dus daadwerkelijk fit en energiek voelen. Je hoofd leegmaken en nog voordelige veranderingen in je lichaam zien ook! 

Hierna ging voor mij de knop om. Ik ontdekte allemaal leuke sporten, begon met mijn Instagram account (waar ik VEEL motivatie uit haalde) en ik begon me steeds energieker te voelen.

Als ik kijk naar toen en naar nu, zie ik een wereld van verschil. Een aantal jaar geleden liet ik me meeslepen door het leven, tegenwoordig loop ik voorop. Ik voel me oprecht gelukkig, energiek en blij. Allemaal omdat ik de energie weer voel stromen, omdat ik mijn lichaam in beweging weet te krijgen. En ik weet zeker dat jij, op welk punt je nu ook staat, dit ook kunt! Nog vaak krijg ik te horen: “Jij kan dat wel, jij bent zo sportief.” Nu ken je mijn persoonlijke verhaal. Nu kun je ook zeggen “Als jij het kunt, dan kan ik het al helemaal!”

Je hoeft het natuurlijk niet alleen te doen. Kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me een berichtje en ik help je met het vinden van motivatie of train met me mee in Groningen.

Leave a Reply