Als kind kon je niet wachten tot de pauze begon. Minuten tikten zachtjes voorbij, terwijl je maar naar die klok bleef turen. Totdat eindelijk de bel ging. Gauw ging de jas aan zodat je buiten kon gaan spelen. Het klimtoestel, het voetbalveldje en de hoepels al lagen te wachten. Eindelijk lekker uitrazen, samen spelen en plezier maken.

Tegenwoordig stimuleren we onze kinderen om in beweging te komen en om lekker met vriendjes buiten te gaan spelen, terwijl we onszelf op onze volle planning met afspraken en deadlines storten. We lijken onze eigen speelsheid te verliezen in de berg met to do’s. Hoe kan het toch dat we spelen zijn gaan zien als iets voor kinderen, terwijl het juist voor volwassenen ontzettend belangrijk en gezond is?

 Laten we het spelen voor volwassenen weer als iets normaals gaan zien, want spelen is voor iedereen gezond. Dit is waarom:

Spelen zorgt voor meer plezier

Aan spelen zit geen doel verbonden, de activiteit zelf is belangrijker. Lachen, springen, rennen, zonder erover na te denken waarom je dit doet. Het is een heerlijke uitlaatklep.

Speelsheid maakt het leven leuker

Door te spelen, nieuwe dingen te proberen en avonturen te beleven, doorbreek je het alledaagse patroon. Een spannend spel maakt je spontaner en het zorgt ervoor dat je je kunt laten gaan. Want wat is het heerlijk om even niet bezig te zijn met wat anderen vinden.

Het maakt je actiever

Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Niets stimuleert het brein meer dan spelen.

Je wordt er fitter van

Door spelenderwijs in beweging te komen, train je het hele lichaam zonder dat je erbij stil staat. Vroeger op het schoolplein was je immers ook niet bezig met hoelang tikkertje nog zou duren. Door te spelen train je niet alleen een enkele spiergroep, alle spiergroepen worden geprikkeld en bovendien train je je behendigheid.

Het brengt mensen samen

Wanneer je met een groep een spel speelt, leer je elkaar op een ongedwongen manier ontzettend snel kennen. Het is leuk en het schept een band.

Weg met stress!

Door te spelen, zorg je voor ontspanning. Het helpt je om je om je hersenen te resetten en negatieve stress los te laten. Het is de leukste manier om stress en neerslachtigheid te verhelpen en de gezondheid te verbeteren.

Het laat de creativiteit stromen

Tijdens een spel word je uitgedaagd om op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden en oplossingen. Je hersenen worden gestimuleerd om anders te denken dan je normaal zou doen. Het maakt je creatiever, waar je tijdens moeilijke vraagstukken op het werk alleen maar baat bij zal hebben.

Spelen houdt je jong

Spelen, uitrazen en op een leuke manier in beweging komen, het helpt je om kinderlijke energie te voelen en te vergroten.

Dit kun je doen om het leven spelenderwijs gezonder te maken

Duik de speeltuin eens in, schommel zo hoog als je kan en klauter het klimtoestel over, wedden dat je meer spieren gebruikt dan je denkt?

Daag je collega’s of vrienden eens uit voor een leuke challenge. Wat denk je van een middag Apenkooi, een wedstrijd wie de meeste stappen zet of speel eens ouderwets tikkertje tijdens de pauze.

Zet een trampoline in je werkkamer. Ga elke keer als je stress voelt even springen, je voelt je gelijk beter.

Zet een speurtocht uit in je eigen buurt. Zo leer je gelijk je eigen buurt(bewoners) kennen en prikkel je je creativiteit. Een goede manier om spelenderwijs te kunnen ontspannen tussen alle drukte door.

Probeer je speelse blik te vergroten en doe vandaag nog iets spontaans.

Leave a Reply