De kerstkliekjes zijn inmiddels ingeruild voor oliebollen en ‘Happy new year’ van ABBA staat al op repeat. Daarbij komt natuurlijk ook weer de jaarlijks terugkerende vraag op tafel: Goede voornemens.. Wel of niet..?!
Wat is dat toch met goede voornemens, dat we het jaar vol goede moed met een heleboel goede ideeën induiken en we halverwege januari alweer vergeten zijn dat goede voornemens überhaupt bestaan?!

De afgelopen drie jaar heb ik mijn voornemens kort en simpel gehouden; Voldoende water drinken. Ik vond dit altijd een prima voornemen. Mijn andere plannen (om meer te gaan bewegen, de 12 medailles in 12 maanden challenge te volgen en gezonde sapjes te gaan drinken) heb ik nooit gezien als goed voornemen, wat het op de een of andere manier al veel gemakkelijker heeft gemaakt om het vol te houden. Dus, mijn eerste tip: als je een voornemen bedenkt, begin gewoon gelijk met de uitvoering. Waarom wachten tot een bepaalde datum? Dan wordt de stap om te beginnen alleen maar groter.
En verder:

  • Hou je goede voornemens zo klein mogelijk. Al je leefgewoontes van het ene op het andere moment omgooien, is over het algemeen ietwat rigoureus. Zorg ervoor dat je gewenste doelen haalbaar zijn. Elke ochtend een paar minuten voor jezelf inplannen, iets nieuws leren, vaker naar buiten gaan. Dit zijn allemaal goede doelen die echt wat toe kunnen voegen aan je levensstijl, maar ook haalbaar zijn.
  • Wil je toch groter inzetten? Door te beginnen met sporten, afvallen of wil je graag gezonder eten? Stel dan voor jezelf tussendoelen op. Probeer een maand lang elke week een uur te sporten. Heb je dit een maand lang volgehouden? Vier je succes! Kijk vervolgens of je in maand 2 iets toe kan voegen, misschien kan je er twee uur per week van maken, of wil jij juist stretch oefeningen aan je trainingsschema toevoegen. Zoek uit wat je leuk vindt en wees niet te streng voor jezelf.
  • Kies een goed voornemen waar je ook echt achter staat. Je moet het voor jezelf doen, niet voor je omgeving. Als je ook daadwerkelijk de voordelen van je doel ziet, is het gemakkelijker om hier moeite voor te doen, je wilskracht en motivatie zijn immers al aanwezig.
  • Zorg dat je lol hebt! Er is altijd wel een leuk element toe te voegen aan een goed voornemen. Maak er een challenge van, bedenk beloningen voor jezelf, maar vooral: vergeet niet waarom je in eerste instantie bent begonnen aan je voornemen.
  • Breng je omgeving op de hoogte van je plannen. Het is fijn om enthousiaste en positieve mensen om je heen te hebben; wanneer je net je nieuwe plan hebt bedacht, maar ook tijdens de moeilijkere momenten. Misschien zijn er zelfs mensen die met je mee willen doen, samen is toch een stuk leuker? Hebben de mensen om je heen een ander idee voor goede voornemens? Dan is er altijd veel inspiratie en motivatie te vinden op social media. Instagram en Facebook bijvoorbeeld, waar ik mijn eigen enthousiasme voor bewegen met je deel.

Kom maar op met het nieuwe jaar! Wat kan er nog mis gaan?!

Leave a Reply